Ваш IP заблокирован
Убедитесь, что Вы не используете анонимайзеры/прокси/VPN или другие подобные средства (TOR, friGate, ZenMate и т.п.) для доступа к сайту.
Отправьте письмо на abuse[at]twirpx.club если Вы уверены, что эта блокировка ошибочна.
В письме укажите следующие сведения о блокировке:
Кроме того, пожалуйста, уточните:
- Каким Интернет-провайдером Вы пользуетесь?
- Какие плагины установлены в Вашем браузере?
- Проявляется ли проблема если отключить все плагины?
- Проявляется ли проблема в другим браузере?
- Какое программное обеспечение для организации VPN/прокси/анонимизации Вы обычно используете? Проявляется ли проблема если их отключить?
- Давно ли в последний раз проверяли компьютер на вирусы?
Your IP is blocked
Ensure that you do not use anonymizers/proxy/VPN or similar tools (TOR, friGate, ZenMate etc.) to access the website.
Contact abuse[at]twirpx.club if you sure this block is a mistake.
Attach following text in your email:
Please specify also:
- What Internet provider (ISP) do you use?
- What plugins and addons are installed to your browser?
- Is it still blocking if you disable all plugins installed to your browser?
- Is it still blocking if you use another browser?
- What software do you often use for VPN/proxy/anonymization? Is it still blocking if you disable it?
- How long ago have you checked your computer for viruses?
Ваш IP заблокирован
Убедитесь, что Вы не используете анонимайзеры/прокси/VPN или другие подобные средства (TOR, friGate, ZenMate и т.п.) для доступа к сайту.
Отправьте письмо на abuse[at]twirpx.club если Вы уверены, что эта блокировка ошибочна.
В письме укажите следующие сведения о блокировке:
Кроме того, пожалуйста, уточните:
- Каким Интернет-провайдером Вы пользуетесь?
- Какие плагины установлены в Вашем браузере?
- Проявляется ли проблема если отключить все плагины?
- Проявляется ли проблема в другим браузере?
- Какое программное обеспечение для организации VPN/прокси/анонимизации Вы обычно используете? Проявляется ли проблема если их отключить?
- Давно ли в последний раз проверяли компьютер на вирусы?
Your IP is blocked
Ensure that you do not use anonymizers/proxy/VPN or similar tools (TOR, friGate, ZenMate etc.) to access the website.
Contact abuse[at]twirpx.club if you sure this block is a mistake.
Attach following text in your email:
Please specify also:
- What Internet provider (ISP) do you use?
- What plugins and addons are installed to your browser?
- Is it still blocking if you disable all plugins installed to your browser?
- Is it still blocking if you use another browser?
- What software do you often use for VPN/proxy/anonymization? Is it still blocking if you disable it?
- How long ago have you checked your computer for viruses?
Ваш IP заблокирован
Убедитесь, что Вы не используете анонимайзеры/прокси/VPN или другие подобные средства (TOR, friGate, ZenMate и т.п.) для доступа к сайту.
Отправьте письмо на abuse[at]twirpx.club если Вы уверены, что эта блокировка ошибочна.
В письме укажите следующие сведения о блокировке:
Кроме того, пожалуйста, уточните:
- Каким Интернет-провайдером Вы пользуетесь?
- Какие плагины установлены в Вашем браузере?
- Проявляется ли проблема если отключить все плагины?
- Проявляется ли проблема в другим браузере?
- Какое программное обеспечение для организации VPN/прокси/анонимизации Вы обычно используете? Проявляется ли проблема если их отключить?
- Давно ли в последний раз проверяли компьютер на вирусы?
Your IP is blocked
Ensure that you do not use anonymizers/proxy/VPN or similar tools (TOR, friGate, ZenMate etc.) to access the website.
Contact abuse[at]twirpx.club if you sure this block is a mistake.
Attach following text in your email:
Please specify also:
- What Internet provider (ISP) do you use?
- What plugins and addons are installed to your browser?
- Is it still blocking if you disable all plugins installed to your browser?
- Is it still blocking if you use another browser?
- What software do you often use for VPN/proxy/anonymization? Is it still blocking if you disable it?
- How long ago have you checked your computer for viruses?
ЗАГАЛЬНА МІКРОБІОЛОГІЯ — Т.П. Пирог — 2004
ЛІТЕРАТУРА
1. Леонов H.Р. Микробиология. — М.: Колос, Колос-Пресс, 2002. — 352 с.
2. Безбородов Α.М. Биохимические основи микробиологического синтезе. — М.: Лег. и нищ. пром-сть, 1984. — 394 с.
3. Берри Д. Биология дрожжей. — М.: Мир, 1985. — 96 с.
4. Вилай В.И. Основы общей микологии. — К.: Высш. шк., 1988. — 392 с.
5. Биология метанобразующих и метаокисляющих бактерий / Ю.Р. Малашенко, Ю. Хайер, У. Бергер и др. — К.: Наук, думка, 1993. — 256 с.
6. Богданов А.Л. Медников Б.М. Власть над геном. — М.: Просвещение, 1989. — 206 с.
7. Готтшалк Г. Метаболизм бактерий. — М.: Мир, 1982. — 310 с.
8. Гринберг ТА, Пирог T.П., Малашенко Ю.Р., Пинчук Г.З. Микробный синтез экзополисахаридов на С1-С2-соединениях. — К.: Наук, думка. 1992. — 212 с.
9. Громов БЛ., Павленко Г.Л. Экология бактерий. — Л.: Изд-во Ленингр. гос. ун-та. 1989. — 248 с.
10. Дмитриева Β.М., Дмитриев В.Л. Русско-английский словарь терминов по микробиологии. — М.: Наука, 1991. — 248 с.
11 . Дьяков Ю.Т. Введение в альгологию и микологию. — М.: Изд-во Моск. гос. ун-та, 2000. — 192 с.
12. Елисев СА, Кучер Р.Л. Поверхностно-активные вещества и биотехнология. — К.: Наук, думка, 1991. — 116 с.
13. Заварзин Г.А. Колотилова Н.Н. Введение в природоведенческую микробиологию. — М.: Кн. дом «Университет», 2001. 256 с.
14. Иеановский Р.Н. Биоэнергетика и транспорт субстратов у бактерий. — М.: МАКСПресс. 2001. — 46 с.
15. Каратьнин И.Л. Проблеми макросистематики грибов // Микология и фитопатология. — 1999. — Т. 33. — Вып 3. — С. 150-165.
16. Квасников E.Л, Щелокова И.Ф. Дрожжи. Вислогия. Пути использования. — К.: Наук, думка, 1991. — 326 с.
17. Квеситадзе ГМ., Безбородов AM. Введение в биотехнологию. — М.: Наука, 2002. — 284 с.
18. Красильников A.Л., Романовская Т.Р. Микробиологический словарь-справочник. — Минск: Асар, 1999. — 400 с.
19. Малашенко Ю.Р., Соколов И.Г., Романовская ВА. Микробный метаболизм неростовых субстратов. — К.: Наук, думка, 1987. — 192 с.
20. Микробиологическое производство биологически активных веществ и препаратор / В.А. Быков, И.А. Крылов. М.Н. Манаков и др. — М.: Высш. шк., 1987. — 144 с.
21. Общая микробиология / Под ред. А.Е. Вершигори. — К.: Вища шк., 1988. — 343 с.
22. Определитель бактерий Берги. — 9-е изд. Пер. под ред — Г.А. Заварзина. — М.: Мир, 1997. — Т. 1, 2. — 800 с.
23. Павлович С.А. Основы вирусологии. — Минск: Высш. шк., 2001. — 192 с.
24. Подеорский В.С., Коваленко ЗА., Симоненко И.А. Лектины бактерий. — К.: Наук, думка, 1992. — 204 с.
25. Промышленная микробиология и успехи генетической инженерии / Пер. Под ред.Г.К. Скрябина. — М.:Мир, 1984.— 172 с.
26. Промышленная микробиология / Под ред. Н.С. Егорова. — М.: Высш. шк., 1989. — 688 с.
27. Рис. Э., Стернберг М. Oт клеток к атомам: Иллюстративное введение в молекулярную биологию. — М.: Мир, 1988. —144 с.
28. Романовская ВА., Столяр CM., Малашенко ЮМ Систематика метилотрофных бактерий. — К.: Наук, думка, 1691. — 212 с.
29. Романовская ВА., Рокитко П.Е., Шилин С.О., Малашенко Ю.Р. Актуальные проблеми филогенетической классификации бактерий /. Микробиол. журн. — 2003. — Т. 65. — Мк 5. — С. 46-65.
30. Смирнов В.В., Коваленко H.C., Подеорский В.С., Сорокулова И.Б. Пробиотики на основе живих культур микроорганизмов // Микробиол. журн. — 2002. — Т. 64. — № 4. — С. 62-80.
31. Шендеров БА Пробиотики и функциональное питание. — М.: Гранть. 2001. — 287 с.
32. Шлегель Г. Общая микробиология. — М.: Мир, 1987. — 586 с.
33. Kurtzman О. Fell J.W. The Yeastes: a taxonomic study. — 4 th ed. — Amsterdam etc.: Elsevier, 1998. — 1055 p.
34. Kurtzman C. Systematica and Taxonomy of Yeasts. In: Dimorphism in Human Pathogenic and Apathogenic Yeasts / Ed. E.J.F. Schmidt. —Contrib. Microbiol. Basel. Karger. — 2000. — Vol. 5. — P. 1-14.
35. Rosenberg E.J. Ron E.Z. High- and low-molecular-mass microbial surfactants // Appl. Microbiol. Biotechnol. — 1999. — 52. — P. 154-162.
36. The Prokaryotes. An evolving electronic resource for the microbiological community / Eds.: M. Dvorkin, S. Falkow, E. Rosenberg, K.H. Schleifer, E. Stackebrandt. — 3 rd ed. — Online version. Springer Link, 1999.
Биологическая библиотека — материалы для студентов, учителей, учеников и их родителей.
Наш сайт не претендует на авторство размещенных материалов. Мы только конвертируем в удобный формат материалы, которые находятся в открытом доступе и присланные нашими посетителями.
Если вы являетесь обладателем авторского права на любой размещенный у нас материал и намерены удалить его или получить ссылки на место коммерческого размещения материалов, обратитесь для согласования к администратору сайта.
Разрешается копировать материалы с обязательной гипертекстовой ссылкой на сайт, будьте благодарными мы затратили много усилий чтобы привести информацию в удобный вид.
© 2018-2021 Все права на дизайн сайта принадлежат С.Є.А.
ЗАГАЛЬНА МІКРОБІОЛОГІЯ — Т.П. Пирог — 2004
10. ВІРУСИ: ПОШИРЕННЯ ТА СТРУКТУРА
10.3. ВІРУСИ БАКТЕРІЙ (БАКТЕРІОФАГИ)
Історія відкриття. Дію бактеріофага вперше відкрив у 1915 р. англійський мікробіолог Ф. Туорт, який описав лізис колоній білого стафілококу. Вчення про бактеріофаги як про віруси пов’язане з ім’ям канадського вченого Ф. д’Ереля, який у 1917 р. виявив віруси, що спричиняли лізис шигел. У середині 50-х років XX ст. були відкриті віруси мікоплазм, ціанобактерій. Їх стали називати просто фагами. Поглиблені дослідження взаємодії фатів із бактеріями дали можливість відкрити помірні фаги і встановити механізм лізогенії (А. Львов, Ф. Жакоб, Ж. Моно), а також цикл репродукції вірусів і розвиток їх генетики (М. Дельбрюк, А. Херші, С. Лурія). У 60-ті роки XX ст. всі ці вчені були удостоєні Нобелівської премії в галузі фізіологи та медицини.
Виділення та виявлення. Необхідно взяти зразок із природних місць існування певного виду бактерій і разом з бактеріями залити рідким поживним середовищем. При вирощуванні бактерій у сприятливих для них умовах разом із бактеріями будуть розмножуватись і віруси. Вірус завжди розмножується тільки в клітинах, які ростуть. Далі центрифугуванням можна осадити бактерії, а в супернатанті («лізаті») виявити фаги. Другий спосіб виявлення фагів — це вирощування бактерій на агаризованому середовищі. Якщо бактерії засіяти на поверхню чашки Петрі суцільним газоном, то за наявності фагів у газоні з’являться стерильні плями, вільні від бактерій.
Морфологія бактеріофагів. Будову бактеріофагів вивчали на прикладі фагів серії Т Escherichia coli (коліфаги). Розглянемо будову коліфага Т2 (рис. 10.4). Він складається з поліедричної головки завдовжки 100 нм і відростка (хвоста) приблизно такої самої довжини. Головка складається з капсомерів і містить всередині ДНК. Кількість білка та ДНК однакова. Відросток фата Т2 має складну будову. У його складі можна виділити три частини: порожнистий стрижень; скоротний чохол, який оточує стрижень; базальна пластина з шипами та нитками, від яких залежить специфічна адсорбція фага на поверхні клітини-хазяїна. Нарис. 10.4. а показано активний фаг, у головці якого міститься ДНК, на рис. 10.4, б — фаг після ін’єкції ДНК у бактеріальну клітину.
Рис. 10.4. Модель фага Т2:
а — фаг з витягнутим чохлом до адсорбції: б — фаг з чохлом, що скоротився, після адсорбції та ін’єкції; І — поперечний розріз витягнутого відростка: видно шість білкових субоднниць чохла водній площині;
2 — поперечний розріз чохла, що скоротився: видно 12 білкових субодиниць чохла водній площині; 3 — базальна пластина готового до адсорбції фага з вільними нитками
Інші бактеріофаги мають простішу будову. Більшість фатів містить дволанцюгову ДНК, проте виявлено кілька бактеріофагів з одноланцюговою ДНК і кілька з о дно ланцюговою РНК.
Биологическая библиотека — материалы для студентов, учителей, учеников и их родителей.
Наш сайт не претендует на авторство размещенных материалов. Мы только конвертируем в удобный формат материалы, которые находятся в открытом доступе и присланные нашими посетителями.
Если вы являетесь обладателем авторского права на любой размещенный у нас материал и намерены удалить его или получить ссылки на место коммерческого размещения материалов, обратитесь для согласования к администратору сайта.
Разрешается копировать материалы с обязательной гипертекстовой ссылкой на сайт, будьте благодарными мы затратили много усилий чтобы привести информацию в удобный вид.
© 2018-2021 Все права на дизайн сайта принадлежат С.Є.А.